Niečo o káve

ist1_3030567_pouring_a_fresh_cup_of_brewed_coffee_isolated2.jpgKáva je nápoj, ktorý v sebe skrýva množstvo otáznikov. Tak ako sa ospevuje jej blahodárny vplyv na ľudský organizmus, tak sa ozývajú hlasy hovoriace o jej škodlivých účinkoch. Výskumov prebehlo niekoľko, no napriek tomu jednoznačná odpoveď neexistuje. Najlepším riešením je striedmosť. Pre zdravého človeka predstavujú optimum 2 stredne silné kávy denne. Zásadne však nepijeme kávu na lačný žalúdok.

Čím je tmavšia, tým je kvalitnejšia, lahodnejšia a v neposlednom rade aj zdravšia. Tým menej obsahuje kofeínu a ďalších psychotropných látok, ktoré síce krátkodobo zaženú únavu, ale ich účinok je pri konzumácii väčších množstiev na ľudský organizmus skôr negatívny. Prejavuje sa neschopnosťou sústrediť sa, búšením srdca, bolesťami hlavy, pálením záhy, podráždeným žalúdkom a ak jej holdujeme pridlho, niekedy aj neschopnosťou kvalitného spánku, únavou a celkovým podráždením organizmu.

ČO STE MOŽNO NEVEDELI

  • Káva bude oveľa chutnejšia a voňavejšia, ak ju pred zomletím i pred použitím už zomletej kávy trochu prihrejete
  • Peknú penu dosiahnete, ak zomletú kávu zalejete menším množstvom vody. Zvyšnú časť vody nechajte znova prejsť varom a následne dolejete pohár doplna.
  • Aj vám už káva niekedy zhorkla? Niekedy je chyba na strane výrobcu, no zhorknutiu sa dá predísť ak pred jej prípravou ohrejeme všetko kovovoé náradie, ktoré chceme pužiť.
  • Kávu zalievajte vodou tesne pred zovretím. Voda, ktorá už vrie, chuť kávy kazí. Niektorí labužníci si do kávy pred jej zaliatím dokoca pridávajú štipku soli, ktorá má chuť ešte viac zvýraniť.
  • Kávu možno využiť aj po jej vypití. Usadeninou, ktorá ostane na dne šálky dobre vyčistíme matné plechy a pekáče, poháre, fľaše i odpady umývadiel a vaní.

2 Responses to “Niečo o káve”

  1. marek Says:

    Vyskusali ste uz zdravu kavu? Jej vynimocnost spociva v tom, ze obsahuje extrakt z huby Reishi (Ganoderma Lucidum), ktora ma blahodarne a liecive ucinky na organizmus.
    Viac info na:
    http://www.ganoderma.sk/ganoderma.html

  2. Anka Says:

    Ja som už vyskušala instantnú kávu s výtažkom liečivej huby Reishi (Ganoderma Lucidum).Doteraz som pila Kávu zalievanú,ale dráždilo mi žaludok. Asi mesiac pijem zdravú kávu z huby Ganodermy a citim zlepšenie.Je mi dobre aj na osteoporozu.Stala som sa členom DXN.
    Viac info na:
    http://www.anneber.dxneurope.eu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: