Cibuľa – časť 1.: Základné informácie

cibuľaMnoho archeológov a botanikov sa nazdáva, že cibuľa pochádza zo strednej Ázie. Iné výskumy zasa tvrdia, že po prvý krát bola pestovaná v Iráne a západnom Pakistane. Nech už je pravda kdekoľvek, dôležité je, že cibuľa vôbec existuje. Pýtate sa prečo? Okrem nezameniteľnej chuti, ktorou oživí mnohé pokrmy, je cibuľa vyhľadávana aj pre svoje liečivé účinky.

Niečo z histórie

Napriek tomu, že miesto a čas pôvodu cibule sú stále opradené záhadou, existuje niekoľko dokumetnov z raných čias, ktoré opisujú jej dôležitosť ako potraviny, ale aj jej využitie v umení, či medicíne. Predpokladá sa, že naši predkovia objavili a následne začali používať divú cibuľu veľmi skoro – dávno pred tým, než bolo vynájdené písmo. S najväčšou pravdepodobnosťou táto skromná zelenina bola základom prehistorickej stravy. Odkedy cibuľa rástla divoko v rozličných oblastich a regiónoch, bola konzumovaná celé tisícročia a zároveň domestikovaná po celom svete. Cibuľa môže byť vôbec prvou pestovanou plodinou. Dôvodou je hneď niekoľko. Mala dlhšiu trvanlivosť ako ostatné jedlo v daných časoch, bola prenosná a jej pestovanie bolo nenáročné. Slúžila ako prevencia smädu, mohla sa usušiť a uschovať pre neskoršiu spotrebu.

V Egypte bola cibuľa predmetom uctievania. Nesmela chýbať na žiadnej hostine, či obätnom oltári. Symbolizovala večnosť, a preto bola spolu s ďalšími predmetmi ukladaná do hrobky faraóna. Nikdy nekončiaci život predstavovala jej štruktúra-kruh v rámci kruhu. Kresby znázorňujúce cibuľu sa objavujú na vnútorných stenách pyramíd i v hrobkách. Cibuľa sa používala aj pri mumifikácii tiel. V múmiách môžme nájsť zvyšky cibule v oblasti panvy, hrudníka, na ušiach, či v očných jamkách. Rozkvitnuté cibulesa pokladali na hruď, ku chodidlám a pozdĺž celých nôh. Napríklad aj Ramzes IV, ktorý zomrel v roku 1160 p.n.l., mal očné jamky vyplnené cibuľou.

Rimania konzumovali cibuľu pravidelne a vozili si ju aj do svojich provincií v Anglicku a Nemecku. Verili v priaznivé účinky tejto zeleniny a ich zoznam aj spísali. Podľa rímskeho pozorovateľa, ktorý zahynul pri výbuchu sopky v Pompejach, mala cibuľa silu liečiť zrak, navodiť spánok, liečiť pohryznutia, otlačeniny, bolesti zubov, úplavice, či bolesť v krížoch.

Celosvetová spotreba súčasnosti

Svetová produkcia cibule sa odhaduje na približne 53 biliónov kilogramov ročne. Priemerná ročná spotreba je zhruba 7 kilogramov na jednu osobu. Najväčšia spotreba je v Líbii, kde sa priemer pohybuje okolo 33 kg na hlavu.

Druhy cibule

Cibuľu nájdeme v troch farebných prevedeniach – žltú, bielu a červenú. Približne 87% tvorí produkcia žltej cibule, 8% pripadá na červenú a iba 5% tvorí biela odroda.

Žltá je charakterictická svojou ostrou a výraznou chuťou, a preto je vhodná do varených jedál. Červená plní perdovšetkým estetický význam, je sladšia a výborná na prípravu šalátov, či iných čerstvých pokrmov. Biela je používaná predovšetkým v mexickej kuchyni. Má zlatisté sfarbenie, jemnú chuť a nájdeme ju v rôznych omáčkach a studených tekutých pochutinách.

Jarná cibuľka
Obdobie od marca do augusta je typické pre jarnú „čerstvú“ cibuľku. Táto je charakteristická tenkou a bledo sfarbenou stonkou. Obsahuje väčšie množstvo vody, je typicky sladšia a miernejšia než cibuľa zimná. Je ideálnou voľbou do šalátov.

Zimná cibuľa
Zimnú „konzumnú“ cibuľu dnes dostať kúpiť počas celého roka. Môžeme ju nájsť ako červenú, žltú, či bielu. Je štipľavejšia, s intenzívnejšou chuťou a obsahuje menej vody. Je vhodná do jedál, ktoré vyžadujú dlhšie varenie alebo výraznejšiu cibuľovú chuť.

Nutričné hodnoty

Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík. Naopak je zdrojom vitamínu C, B6, draslíku, železa, selénu, zinku a antioxidantov.

Tipy a rady

  • cibuľu najlepšie uskladníme v pletencoch alebo v sieťke na chladnom a vetranom mieste
  • rozkrojená cibuľa sa nepokazí, ak ju na rozrezanej strane potrieme tukom
  • klíčeniu cibule zabránime, ak ju na chvíľku vložíme do teplej rúry
  • pri krájaní nebudete plakať, ak si nôž a dosku navlhčíte studenou vodou
  • nôž a doska nebudú páchnuť od cibule, ak ich pred krájaním potrieme soľou
  • nepríjemného cibuľového dychu sa zbavíte vypitím mlieka alebo požutím čerstvej petržlenovej vňate
  • cibuľovú vôňu odstraníme z rúk, ak si ich potrieme citrónovou šťavou
  • cibuľa sa lepšie opeká, keď ju najskôr poprášime troškou hladkej múky
  • pri pražení cibuľu nesolíme, lebo by pustila vodu a nebola by chrumkavá

One Response to “Cibuľa – časť 1.: Základné informácie”

  1. Lucy Says:

    Zaujimavy clanok – ja som citala podobny o uzasnych ucinkoch cibule pre nase zdravie – http://www.fitcomplex.sk/clanky/cibula-zazracny-liek-prirodnej-mediciny


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: